Inkoopmodule van het ERP-systeem

05/01/2024
Auteur
Unite
Digitaliseer uw procurement , optimaliseer indirect spend
Supply Chain Masters | Het grootste netwerk voor Inkoop, Logistiek en Supply Chain

ERP-systeem

Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is een modulair softwarepakket waarin alle bedrijfsactiviteiten van een onderneming kunnen worden ondergebracht. Het voordeel is dat klant- en productgegevens slechts éénmaal ingevoerd hoeven te worden. Zowel voor kleine bedrijven, het MKB als voor multinationals bestaan er zowel standaardoplossingen als op maat gemaakte, cloud-gebaseerde ERP-pakketten.De term ERP komt voort uit de term MRP, wat staat voor Material Requirements Planning. MRP is een software die wordt gebruikt voor de planning van de materiaalinkoop (grondstoffen en componenten) voor de industriële productie. Het houdt geen rekening met aspecten als machines, mensen, geld, leveranciers, enzovoorts. Om dit op te lossen is het MRP II systeem ontwikkeld, ook wel bekend als Manufacturing Resource Planning. Indien er naast de fabricage- en materiaalplanning ook het managen van (alle) andere bedrijfsprocessen van belang is voor de integrale bedrijfsvoering, moet MRP II worden ‘opgeschaald’ naar een Enterprise Resources Planning, ook wel afgekort tot ERP.

Inkoopmodule van het ERP-systeem

De inkoopmodule automatiseert processen zoals leveranciers identificeren, inkooporders versturen en rekeningen afhandelen. De modules financiën, voorraadbeheer, engineering, productie en supply chain management worden vaak in de inkoopmodule geïntegreerd. De inkoopafdeling krijgt daardoor een beter beeld van wat een bedrijf of organisatie nodig heeft en kan daar beter op inspelen.

De inkoper kan vanuit het eigen ERP-systeem gemakkelijk inkopen doen bij een leverancier dankzij de open catalog interface-koppeling (OCI-koppeling). Veel e-procurement platforms, waaronder Mercateo zijn toegankelijk voor ERP-systemen.

Lees ook:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Kennisdeling, netwerking, opleidingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief