Tijd én kosten besparen dankzij een modern procurement proces?

Powered by

Tijd én kosten besparen dankzij een modern procurement proces? Met deze 5 richtlijnen lukt het

Heel wat bedrijfsprocessen zijn minder efficiënt dan zou kunnen. Neem nu het procurement proces: een belangrijk onderdeel van een organisatie, maar ook een waar veel tijd en geld in kruipt. Overbodig veel tijd en geld, zelfs. Hoe kan je het proces goed opzetten zodat jouw kostbare uren en centen niet verloren gaan?

Tijd én kosten besparen dankzij een modern procurement proces?

FIRST THINGS FIRST: WAT IS EEN PROCUREMENT PROCES?

 

Een procurement proces is de reeks stappen die een organisatie doorloopt om goederen of diensten aan te kopen.
Er zijn twee delen: het source-to-contract proces en het procure-to-pay proces.

Het eerste start vanuit de nood voor goede producten of diensten, of een betere deal dan het huidige contract voor die producten of diensten. Dit proces eindigt meestal met een nieuw contract of nieuwe afspraken met een leverancier.

In het geval van procure-to-pay begint het proces meestal bij een individu in het bedrijf dat een iets nodig heeft, ernaar op zoek gaat en uiteindelijk betaalt voor wat hij wilde. Denk aan inkt voor de printer, post-its voor de secretaresse, een nieuwe smartphone voor de manager of de huur van een evenementenhal voor het personeelsfeest.

 

EN HOE ZET JE DAN EEN MODERN PROCUREMENT PROCES OP?

 

  • Digitaliseer en automatiseer

 

Modern = digitaliseren en automatiseren. Procure-to-pay orders zijn vooral aankopen die een lage strategische waarde hebben voor jouw onderneming. Je steekt er dus liefst zo weinig mogelijk tijd en geld in, zodat je je kan focussen op de aankopen die wél strategisch zijn.Door procurement processen te digitaliseren en te automatiseren zorg je ervoor dat al dit soort aankopen eenvoudiger en correcter verlopen.

Er zijn genoeg applicaties die jou en je medewerkers helpen om een correct aankoopproces te volgen. Supplier portals zijn een optie. Via zo’n online portaal kan je makkelijk c-leveranciers contacteren en vlot bestellingen plaatsen. Maar: je zit nog altijd met heel veel leveranciers en je loopt vaak diensten mis die leveranciers op het platform niet kunnen of willen worden aanbieden. Hetzelfde geldt voor catalogen per category. Handig voor aankopen die je vaak opnieuw doet, maar heel vaak zit wat je net nodig hebt niet in het aanbod … en wat dan?

software

Integratie & Software

het aanpakken van deze staartuitgaven (of tail spend”) kan aanzienlijke besparingen opleveren

Besparingen

het aanpakken van deze staartuitgaven (of tail spend”) kan aanzienlijke besparingen opleveren

Gerelateerde events

No data was found
Kennisdeling, netwerking, opleidingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief