Vragen rond nieuwe procedure ‘Afvaltransportdocument’?

Vanaf deze week zijn verladers verplicht om voor alle afvaltransporten via de haven van Antwerpen een

pdf-kopie van het afvaltransportdocument naar de Vlaamse milieu-inspectie door te sturen. Dat moet het risico op illegale export beperken.
De Vlaamse milieu-inspectie, onderdeel van het Vlaams Departement Omgeving (VDO), controleert of bedrijven de milieuwetgeving wel respecteren.
Zoals vastgelegd in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) is het sinds 2006 verplicht om elk grensoverschrijdend transport van afvalstoffen aan te tonen met een begeleidend document. “Tot nu toe werden de documenten door de vrachtwagenchauffeur op de terminal overhandigd. Op basis daarvan werden de controles uitgevoerd en de containers geïnspecteerd.” “Een papier afgeven op de terminal, is niet meer van deze tijd. Vandaar dat er werd gezocht naar een alternatieve procedure.”

MRN-nummer

Voortaan zijn verladers en scheepsagenten wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat die documenten voor het vertrek al aanwezig zijn. Om die reden eist de Vlaamse milieu-inspectie een kopie van de e-mail. Rederijen, waaronder Hapag-Lloyd, zullen de containers blokkeren waarvoor ze de e-mail niet hebben ontvangen.

Info-videomeeting op 2 maart om 9u30

Aangezien er langs verladerskant toch wel wat vragen zijn over deze nieuwe procedure organiseert ASV op dinsdag 2 maart a.s. om 9u30 een info-videomeeting met mevrouw An Van Steenbergen van de milieu-inspectie.
Tijdens de meeting kunnen ook vragen gesteld worden omtrent verantwoordelijkheden, manier waarop de milieu-inspectie de controles gaat organiseren enz.
Het is evenwel niet de bedoeling tijdens deze meeting de procedure zelf nog in vraag te stellen.

Hoe registreren?

Omdat er wellicht veel vragen meermaals terugkomen, vragen wij om op voorhand uw vragen door te geven aan kristel.vanhecken@asv.be met kopie aan hilde.bruggeman@asv.be . Dit zal ASV in staat stellen alle vragen logisch te bundelen.

Gelieve uw deelname aan de vergadering te bevestigen via e-mail aan kristel.vanhecken@asv.be
U ontvangt dan nadien een kalenderuitnodiging met link voor deelname aan de online meeting.

Deze info-videomeeting staat open voor alle contacten van ASV, Forward Belgium, Supply Chain Masters en Denuo.

Bron: ASV – Kristel Van Hecken – 22/02/21