Vijf S’en die kunnen helpen om de coronacrisis te overleven

Bron: Supply Management

Lessen over de toeleveringsketens van bedrijven die de financiële crash van 2008 het beste hebben doorstaan, kunnen bedrijven helpen tijdens de coronacrisis veerkrachtiger te zijn. Zo blijkt uit een onderzoeksrapport dat vijf S’en geeft voor een veerkrachtige toeleveringsketen. Het Britse Supply Management bericht hierover.
De onderzoekers van de Association of Supply Chain Management (ASCM) gebruikten de gegevens van meer dan 1800 middelgrote en grote overheidsbedrijven in de grondstofwinnings-, productie-, communicatie-, handel- en dienstensector tussen 2005 en 2010. Hiermee bepaalden ze de prestaties van elke toeleveringsketen. De bedrijven die het meest bestand waren tegen de recessie van 2008 waren slanker, met een lager werkkapitaal en minder voorraad. Daarnaast hadden ze een variabele kostenstructuur en waren ze vroegtijdig gewaarschuwd voor de aankomende recessie waardoor ze sneller konden reageren.

Veerkrachtiger toeleveringsketen

In het rapport staat het advies aan bedrijven om de volgende ‘vijf S’en’ te gebruiken om te komen tot een ??veerkrachtiger toeleveringsketen:

  1. Scannen: bedrijven zouden moeten investeren in scantechnologie en -capaciteit, omdat er maar weinigen voorbij twee niveaus in hun toeleveringsketen kunnen kijken.
  2. Slim: investeer in voorspellende analyses met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, want een toeleveringsketen die leert van kleine verstoringen, kan dat toepassen tijdens grotere gebeurtenissen.
  3. Schaalbaar: vergroot en verklein je schaal om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en schep een variabele kostenstructuur met on-demand-capaciteit. Overweeg automatisering omdat deze door vaste bedrijfskosten minder schaalbaar is.
  4. Schuifbaar: schakel over van het ene product naar het andere, zoals modebedrijven deden om gezichtsmaskers te maken tijdens de coronacrisis. Investeer in algemene, multifunctionele bronnen en ontwikkel veel opties. Put niet uit een enkele bron. Dat is duurder, maar minimaliseert het risico.
  5. Sustainable (duurzaam): wees duurzamer door prioriteit te geven aan leefbaarheid en overweeg het inkopen bij lokale leveranciers. Daar hangt misschien een prijskaartje aan, maar het is waarschijnlijk de moeite waard.