Seine-Nord – Nut groter gabariet

Het kanaal Seine-Nord verbindt de Oise met het kanaal Duinkerke-Schelde van Compiègne tot Aubencheul-au-Bac nabij Cambrai. Het nieuwe kanaal op groot gabariet wordt toegankelijk voor schepen tot 4.400 ton (klasse Vb) met een maximale lengte van 185 meter en 11,40 meter breed. Het kanaal is 54 meter breed en 4,5 meter diep. In totaal moeten er 6 sluizen, 4 aquaducten en 61 weg- en spoorbruggen aangelegd worden.

Modal shift

Terwijl de werken in Frankrijk nog moeten beginnen, zijn in Vlaanderen en Wallonië de voorbije jaren al de nodige aanpassingen gebeurd aan de vaarwegen om ze eveneens toegankelijk te maken voor grotere schepen met het oog op de aansluiting op het nieuwe kanaal. Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië vormden een aantal jaren geleden een Europees economisch samenwerkingsverband (eesv)  voor de realisatie van Seine-Nord-Europe. Aan Vlaamse en Waalse kant gaat het onder meer om de Leie op groter gabariet te brengen met aangepaste sluizen en bruggen. Die werken hebben ondertussen hun nut al bewezen. Zo passeerde amper enkele weken nadat begin dit jaar de verbrede Leie-doorgang door Doornik officieel in gebruik werd genomen al een eerste schip met meer dan 100 teu vanuit Antwerpen richting Valenciennes. Het nieuwe kanaal moet voor een modal shift van de weg naar het water zorgen en zo de A1-snelweg in Noord-Frankrijk ontlasten. Een schip van 4.400 ton vertegenwoordigt het equivalent van 220 vrachtwagens.

Kalender

De studies voor het nieuwe kanaal werden aangevat in 2017. Ondertussen zijn ook al voorbereidende werken en milieucompensaties aan de gang. De eigenlijke infrastructuurwerken zoals grondwerken en de bouw van bruggen, sluizen en kaaimuren, gaan pas in 2022 van start. Tegen eind 2028 moet het kanaal klaar zijn. Daarna moeten nog de overslagplatformen langsheen het kanaal aangelegd worden.

Kostprijs

Aan het nieuwe kanaal hangt een prijskaartje van zo’n 5 miljard euro. De Franse overheid neemt daarvan 1,1 miljard euro voor haar rekening. De territoriale gemeenschappen financieren eenzelfde bedrag. Europa cofinanciert het project voor 40% of zo’n 2 miljard euro. De rest wordt door lokale overheden via een lening ingebracht.
Het engineeringbureau SBE uit Sint-Niklaas behoort tot een joint venture die een deel van het nieuwe kanaal Seine-Nord-Europe mag ontwerpen en opvolgen. De eigenlijke werken starten in 2022 en moeten in 2028 afgerond zijn.

 

Seine-Nord-Europe – © VNF

SBE vormt samen met de Franse engineeringbureaus Egis, Ingérop en ISL de joint venture ONE. Zij kregen het contract toegewezen om de sectoren 2 en 4 van het kanaal tussen Passel en Aubencheul-au-Bac te ontwerpen en op te volgen. Dat is ongeveer drie vierden van het totale project. Volgens de groep gaat het respectievelijk om tracés van 48 en 38 kilometer van het 107 kilometer lange kanaal. De joint venture gaat het project gedurende negen jaar beheren. Sector 2 loopt van Passel tot Allaines en sector 4 van Etricourt-Manancourt tot Aubencheul-au-Bac.