SCM’s leestips voor op vakantie

leestips voor op vakantie

Leestips voor op vakantie

Nog wat vrije tijd in het vooruitzicht en op zoek naar boeken om die te vullen? Door jouw vakantie én boeken heen maar al aan het dromen en plannen voor de volgende break?

Hier onze leestips voor op vakantie:

Good to great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don’t  door Jim Collins, een management boek dat omschrijft hoe goede bedrijven zich transformeren tot uitstekende bedrijven én hoe en waarom veel bedrijven er niet in slagen die transitie te maken.  Deze bestseller werd gepubliceerd in 2001 en is nog steeds één van de must-read. Meer info nodig om overtuigd te geraken of even te weinig tijd om er zelf in te duiken? Hier vind je een recente blogpost, 7 important lessons from Jim Collins ‘ Good to Great’ , die je de kort de belangrijkste lessen, een mooie samenvatting en context geeft.

 

 

Nog een best selling klassieker:  Influence: The psychology of persuasion door Robert B. Cialdini is een boek dat uitlegt waarom mensen “ja” zeggen en hoe je die inzichten kan toepassen. Het boek gaat dieper in op de 6 universele principes om te overtuigen: Reciprocation, Commitment & Consistency, Social Proof, Authority, Liking, Scarcity. Dé perfecte literatuur voor iedereen die zijn communicatie en social skills wil verbeteren. Al gelezen en op zoek naar meer boeken die kunnen helpen om sterker in je schoenen te staan bij onderhandelingen? Never split the difference door Chris Voss geeft inzichten en verhalen vanuit een iets wat andere hoek. Chris is voormalig internationaal FBI hostage negotiator en brengt dus een combinatie van relevante communicatie skills en true crime.

 

 

 

Nog een boek dat iedereen, naar verluid, gelezen moet hebben: The 4 principles of execution door Chris McChesney, Sean Covey en Jim Huling. De 4 Disciplines of Execution zijn precieze regels om een strategie te vertalen in acties op alle niveaus van een organisatie. Op youtube vind je alvast een korte samenvatting om je warm te maken.

 

 

 

Ron Kaufman – Uplifting Service: the proven path to delighting your customers, colleauges, and everyone else you meet. Klinkt mooi toch? Doet wat denken aan Dale Carnegie’s klassieker “How to Win Friends and Influence People”, al klinkt de titel een stuk minder manipulatief. Voorlopig geen tijd om te lezen maar al wel benieuwd?

 

 

 

Marc Debisschop – vertrekken met passie en talent. Wat de cover zegt:

“I knew I had to fly” – Amelia Earhart

Amelia Earhart was verpleegster in het begin van de 20ste eeuw. Ze koos resoluut voor haar talent en passie: vliegen. Dat veranderde niet alleen haar leven maar ook dat van de hele luchtvaart: het werd een innovatieve ‘vlucht’ die tot op vandaag onderscheidend en grensverleggend is.
Beeld je in dat je zou mogen werken, leven en studeren vanuit je eigen zijn, vanuit wie jij bent met je eigen unieke talenten, vanuit jouw waarden en normen, vanuit jouw focus, vanuit wat jij wilt bereiken in het leven. Stel dat zowel ons onderwijssysteem als onze organisaties dat zouden mogelijk maken.
We zouden leven in een wereld waarin iedereen zijn existentiële droom kan waarmaken vanuit zijn eigen zijn en zijn eigen drijfveren. Een wereld die ruimte biedt om bij jezelf je talenten te herkennen en vervolgens maximaal te ontwikkelen, want iedereen heeft een talent dat hem uniek en onderscheidend maakt.
We nodigen bedrijfsleiders, HR-managers, leerkrachten maar ook ouders uit om dit boek vanuit deze perceptie te lezen.

 

 

 

Angela Duckworth’s Grit – Why passion and resilience are the secrets to succes ligt nog steeds, en terecht, op ooghoogte in de meeste boekenhandels. Volgens de Judith Shulevitz van The New York Times Book Review ” Angela Duckworth [is] the psychologist who has made ‘grit’ the reigning buzzword in education-policy circles…Duckworth’s ideas about the cultivation of tenacity have clearly changed some lives for the better…In this book, Duckworth, whose TED talk has been viewed more than eight million times, brings her lessons to the reading public.” Ook Malcolm Gladwell is lovend : “Grit is a persuasive and fascinating response to the cult of IQ fundamentalism. Duckworth reminds us that it is character and perseverance that set the successful apart.”

 

 

 

Over Malcolm Gladwell gesproken, The tipping point: How little things can make a big difference mocht zeker niet in onze lijst ontbreken. Je kan in ieder geval niet mis gaan met zijn titels, ze zijn één voor één de moeite om te lezen, the tipping point heet als debuut boek heeft voor hem in ieder geval de toon gezet: Boeken met mooie en waardevolle inzichten op een manier gebracht die  gemakkelijk verteerbaar is.

 

 

 

Chip & Dan Heath – Made to Stick: why some ideas survive and others die, nog een schitterend boek over hoe je andere kan beïnvloeden, want dat is nu eenmaal belangrijk in ons vak (en in het leven). Niet alleen leerzaam maar ook gewoon goed gebracht, met humor en interessante verhalen. Een boek dat ons de principes toont die een idee maken tot een succes en ons leert hoe we die regels kunnen toepassen om onze eigen boodschap te laten “hangen’ bij de ontvanger.

 

 

 

Ulrich Smallwood & Sweetman – The Leadership code: 5 rules to lead by . Dit boek, gepubliceerd in 2009,  argumenteert dat alles wat je moet weten over leiderschap valt te herleiden tot 5 regels:

 

 

Nog een klassieker: Patrick Lencioni – de 5 frustraties van Teamwork. Kathryn Petersen, Decision Tech’s CEO, botst aan tegen de ultieme crisis in leiderschap: Ze wordt geconfronteerd met een team dat compleet uit elkaar gevallen is en het hele bedrijf kan doen ondergaan indien er niet snel ingegrepen wordt. Er moet zo snel mogelijk terug een goede samenwerking komen binnen het team. Slaagt ze hier in? Zal ze haar job verliezen? Zal het bedrijf ten onder gaan? Lencioni brengt een spannend verhaal dat moet dienen als een tijdloze herinnering dat leiderschap naast inzicht ook minstens evenveel moed vraagt. Hij onthult de 5 frustraties of  “dysfunctions’ die ervoor zorgen dat zelfs de beste teams het vaak moeilijk hebben.

 

We sluiten af met enkele Nederlandstalige boeken, van eigen bodem, dat je zeker niet mag missen. Coach Mien Gheysens bracht in 2019 haar boek ” jouw jaar vol aandacht” uit. 12 handvaten om jouw leven weer in handen te nemen. Dit boek komt met een gratis werkboek dat je op haar website kan downloaden. In Mien’s woorden: Met het boek “Jouw Jaar Vol Aandacht” wil ik je helpen ontdekken wat voor jou echt belangrijk is.  Ik geef je bovendien maand na maand concrete oefeningen en handvatten zodat het niet bij inzichten blijft maar je ze ook kan toepassen in je leven en er de vruchten van plukken.

Aandacht is het kostbaarste wat je hebt. Leer opnieuw aandacht te hebben voor wat écht telt en kies voor een bewust en vervuld leven.

 

het oneerlijk voordeel cis scherpereel

Onze laatste leestip voor op vakantie : Het oneerlijk voordeel is dé reden waarom mensen voor jouw merk kiezen. Het is “oneerlijk” omdat die troef niet door die concurrent kan geclaimd worden. Het nieuwe boek van Kurt Ostyn en Cis Scherpereel bevat tientallen voorbeelden van ondernemers die met een oneerlijk voordeel de concurrentie stikjaloers maken. Lees ook: Cis Scherpereel over Het oneerlijk voordeel

20% korting voor wie met de kortingcode “Supply Chain Masters” bestelt op www.oneerlijkvoordeel.be

 

Meer leren? Wij starten in September terug met onze opleidingen.

Gerelateerde artikels:  Returning to the Office Will Be Hard. Here’s How Managers Can Make It EasierResearch: Why Managers Ignore Employees’ Ideas