Kloof tussen kantoorfans en huismussen dreigt

Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenverlener Acerta en jobsite StepStone bij drieduizend werkende Belgen. De mogelijkheid om vanaf 9 juni terugkeermomenten te organiseren, wordt met open armen onthaald. 47 procent van de ondervraagden wil minstens halftijds terugkeren naar de werkvloer, zodra dat kan. ‘Het toont aan dat ze voor bepaalde activiteiten ondertussen snakken naar een gemeenschappelijke kantooromgeving’, zegt Hannelore Van Meldert van Acerta.

Voor 39 procent van de bevraagden is de vaccinatie dan weer doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan. Acerta onderstreept daarbij het woordje ‘halftijds’. ‘Het is intussen duidelijk dat we niet meer met z’n allen voltijds terug naar de werkvloer zullen gaan. Na corona wordt het hybride werken de nieuwe standaard’, vervolgt Van Meldert. Bedrijven zoals Telenet sleutelen bijvoorbeeld al aan een mix van thuiswerk voor taken die focus vragen en kantoorwerk voor ontmoeting en creativiteit.

Dreigende kloof

De grote bereidheid om terug naar kantoor te gaan, houdt wel gevaren in voor bedrijven. Meer dan de helft van de werknemers is namelijk nog niet klaar om opnieuw meerdere dagen per week op de werkvloer door te brengen. Daardoor dreigt een kloof tussen de ‘kantoormensen’ en de fervente thuiswerkers, die hun home office prima vinden.

‘Bedrijven moeten nu hun huiswerk maken: hoe gaan ze de terugkeer naar kantoor in goede banen leiden? Maar ook: hoe zorgen ze ervoor dat teams niet in twee gesplitst worden tussen ‘huismussen’ en ‘kantoormussen’. Teams gaan hier best zelf mee aan de slag om te bouwen aan een thuiswerkformule die voor hen werkt. De terugkeer naar kantoor moet een toegevoegde waarde bieden voor de job’, besluit Van Meldert.

Bron: De Tijd – 12/05/2021 – Pieterjan Neirynck

Vond je dit artikel over de dreigende kloof tussen kantoorfans en huismussen interessant? Lees dan ook Met minder arbeid evenveel werk verzetten, is dat de toekomst?