Jonge Vlaamse ondernemers winnen Ocean Changemakers Challenge

Toqua wins World Ocean InitiativeCasimir Morobé en zijn kompaan Louis Vincent willen met artificiële intelligentie reders fors helpen te besparen op hun brandstoffactuur.

Twee jonge Vlaamse ondernemers hebben met hun start-up Toqua de Ocean Changemakers Challenge van The Economist Group gewonnen. Toqua wil met artificiële intelligentie reders fors helpen te besparen op hun brandstoffactuur.

Casimir Morobé hijst zich vandaag op het virtuele podium van de achtste editie van de World Ocean Summit van The Economist Group. ‘Als finalist krijgen we de kans onze start-up te pitchen voor een internationaal publiek. Dat is een gouden kans omdat de scheepvaart een heel internationale sector is’, zegt de vers afgestudeerde handelsingenieur.

De Ocean Changemakers Challenge beloont jonge initiatieven die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen op zee, zoals vervuiling of overbevissing.
Morobé richtte Toqua in oktober op samen met zijn kompaan en computerwetenschapper Louis Vincent. ‘Het idee is dat we met machinelearning en data-analyse een slimme tool bieden om de performantie van een schip te monitoren (de zogenaamde ‘hull performance’). In de scheepvaart is enorm veel data beschikbaar, maar daar gebeurt zeer weinig mee. Het potentieel is enorm.’

‘Met Toqua brengen we gegevens samen over de motor, het schip ‘bijna elk schip heeft een ander design’, het weer, de wind, de stroming, de lading… Door dat te combineren in een machine learning-model kan een reder veel beter plannen hoe de schepen ingezet moeten worden en wanneer er onderhoud nodig is. Dat rendeert, zowel economisch, door te besparen op brandstofkosten, als ecologisch, omdat schepen minder uitstoten.’

Bron: www.detijd.be – Stephanie De Smedt – 05/03/21