Bescherming van uw machines | Wat moet ik weten?

14/09/2022
Auteur
A-SAFE
Veiligheidsoplossingen

Bescherming van uw machines | Wat moet ik weten?

 

Waarom moet u machines op de werkplek beschermen?

Machines zijn de motor die een fabriek draaiende houdt. Terwijl de machines draaien, kan de productie doorgaan en kunnen mensen blijven werken. Als een machine wordt beschadigd of vernietigd, bijvoorbeeld door een botsing met een voertuig op de bouwplaats, kan dit grotere gevolgen hebben dan alleen het repareren of vervangen van de machine. Schade aan uw machines kan aanzienlijke perioden van stilstand betekenen, niet alleen voor uw werknemers maar ook voor de productie. Als uw machines niet kunnen functioneren, zult u moeite hebben om bestellingen uit te voeren en deadlines te halen. Om nog maar te zwijgen over de risico’s voor werknemers die gepaard gaan met het gebruik van defecte of beschadigde machines. Daarom is het belangrijk dat u uw machines tegen schade beschermt. Door gevaren in een risicobeoordeling te identificeren, kunt u maatregelen nemen om incidenten te voorkomen en de kans op verstoring te verkleinen.

Hoe bescherm je machines?

Zoals hierboven vermeld, is een risicobeoordeling de ideale manier om potentiële gevaren op te sporen die van invloed kunnen zijn op uw machines of die mogelijk letsel of schade aan anderen in de faciliteit kunnen veroorzaken.De meest voorkomende soorten risico’s voor machines zijn onder meer:

• Zichtbare kabelgoten of transportbanden die kwetsbaar zijn voor terreinvoertuigen

• Onbeschermde bewegende delen die kunnen worden geraakt door vorkheftrucks of letsel kunnen veroorzaken

• Bedrading of extra componenten die struikelgevaar opleveren

• Machinezones die obstakels voor voetgangers en voertuigen veroorzaken

• Machines in de buurt van drukke voertuigroutes, onbeschermd door barriers

 

Zorg ervoor dat de machines correct zijn ingesteld

Zorg ervoor dat uw machines correct zijn ingesteld. Volg de richtlijnen van de fabrikant tijdens installatie en configuratie. Gebruik waar mogelijk vertrouwde monteurs of gespecialiseerde externe teams om ervoor te zorgen dat de machines voldoen aan de relevante specificaties. Als een machine niet goed is ingesteld, kan dit direct of verderop problemen veroorzaken, naarmate er meer problemen optreden met de prestaties. Door de fouten bij het instellen van een machine te minimaliseren, kunt u de hoeveelheid uitvaltijd die nodig is om deze later te repareren, verminderen.

 

Onderhoud de machines goed

Alle machines hebben de juiste zorg en onderhoud nodig. Dit kan zijn het regelmatig schoonmaken van uw machine, het vervangen van specifieke onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage of het uitvoeren van diagnostische tests om ervoor te zorgen dat het optimaal werkt. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te zien welke actie vereist is en hoe vaak dit nodig is. Als uw machine nog onder de garantie valt, kan de fabrikant regelmatige diensten van vertrouwde onderhoudsteams voorstellen. Als dit het geval is, is het een investering die de moeite waard is om topprestaties te behouden.

 

Bovendien stelt het u in staat om rekening te houden met specifieke perioden van geplande uitvaltijd en uw productieschema dienovereenkomstig aan te passen.

 

Machines beschermen tegen hun omgeving

Probeer tijdens uw risicobeoordeling gevallen te identificeren waarin de omgeving rond uw machines de prestaties kan beïnvloeden.

  • Worden er andere machines of apparatuur in de buurt gebruikt die een potentieel risico voor de machine kunnen vormen?
  • Is de machine op enigerlei wijze blootgesteld aan de elementen, d.w.z. in de buurt van een externe deuropening of raam?
  • Is er een deel van het gebouw dat onderhoud nodig heeft om te voorkomen dat ongewenste stoffen uw machines aantasten – d.w.z. lekken, dampen, zaagsel of ander vuil, enz.

 

Zodra u deze potentiële risicofactoren hebt geïdentificeerd, kunt u beginnen met het implementeren van de nodige maatregelen om dat risico te verminderen. Dit kan betekenen dat u uw machines moet verplaatsen of de lay-out van uw site opnieuw moet configureren, maar vaak kunnen problemen worden voorkomen met kleine reparaties en onderhoud.

 

Machines beschermen tegen voertuigen op het terrein

Zoals vermeld in het gedeelte over de bescherming van mensen op de werkplek, komen ongevallen met voertuigen op het terrein, zoals vorkheftrucks en pallettrucks, maar al te vaak voor, vooral in zeer drukke faciliteiten. Stoten en stoten lijken vaak onbeduidend, maar ze kunnen ernstige schade aan machines veroorzaken, met nadelige gevolgen voor de bediening en prestaties.

Door de juiste beschermende veiligheidssystemen te installeren, kunt u het risico op dergelijke schade minimaliseren.

Bescherming van uw machines

Soorten veiligheidsbescherming voor machines zijn onder meer:Verkeersbarrières

Robuuste verkeersbarrièrebescherming is ideaal voor het afschermen van machines tegen botsingen met voertuigen. Barrières kunnen specifieke bescherming bieden aan kwetsbare delen van een machine of worden geconfigureerd om een ​​beschermende perimeter rond de werkruimte te bieden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de ‘afbuigzone’ – dit is de ruimte waarin een barrière zal vervormen wanneer deze wordt geraakt.

 

Effectief verkeersmanagement

Veiligheidsbarrières zijn ook effectief voor het optimaliseren van het verkeersbeheer op uw site. Verkeersbarrières kunnen worden gebruikt om duidelijke routes voor het verkeer te definiëren en tegelijkertijd voertuigen uit de buurt van machines en andere kwetsbare activa te houden.

Meer info : PAS13

 

Bolders

Als er geen ruimte is voor een volledig slagboomsysteem, kunnen bolders specifieke bescherming bieden aan kwetsbare delen van een machine, bijvoorbeeld wanneer de hoek van een machine een voertuigroute ontmoet. Bolders kunnen zware bescherming bieden tegen vorkheftrucks en andere grote voertuigen op het terrein zonder de toegang voor voetgangers of machinebedieners te belemmeren – in deze gevallen kunnen bolders een betere keuze zijn dan veiligheidsbarrières.Meer informatie: Bolders

 

Meer weten? Lees verder:

Bescherming van activa op de werkplek | De basis begrijpen

Bescherming van werkplekapparatuur: dingen veilig houden

Werkplekbescherming: zorg voor uw voorraad en goederen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Kennisdeling, netwerking, opleidingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief