Ikea verhoogt prijzen vanwege hoge kosten grondstoffen en transport

ikea verhoogt zijn prijzen

Ikea verhoogt prijzen

Ikea heeft de prijzen van een deel van de producten verhoogd. Dat bevestigt het Zweedse bedrijf na eerdere berichtgeving van de Britse krant The Guardian. De prijsverhoging is volgens Ikea nodig om de hogere prijzen die het zelf moet betalen voor grondstoffen en transport door te berekenen aan de klant. Wereldwijd gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 9 procent. Met welk percentage de prijzen in Nederland zullen stijgen, wil Ikea niet zeggen.

Een percentage zegt namelijk weinig, omdat we meer dan 10.000 producten in ons assortiment hebben in ver uiteenlopende prijsklassen”, zegt een woordvoerder. Ikea, maker van onder meer boekenkast Billy en bed Malm, kijkt per product en productfamilie onder meer naar wat de concurrentie doet en wat de prijzen zijn bij Ikea’s in andere landen. Daarbij probeert het bedrijf de prijzen van de meest populaire items laag te houden.

Welke productcategorieën vooral worden getroffen door de hogere prijzen valt evenmin te zeggen, meldt het concern: ,,Er is geen eenzijdig antwoord te geven om wat voor categorieën of producten het gaat. Veel van onze meubels en producten hebben we bijvoorbeeld al in tientallen verschillende uitvoeringen qua maten, kleuren, deurtjes etc., waarvan dan wellicht hooguit enkele uitvoeringen in prijs worden verhoogd.”

Coronacrisis: hogere grondstofprijzen

In september werd al bekend dat Ikea last heeft van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, die onder meer worden veroorzaakt door de coronacrisis. Daardoor verdwenen sommige producten in ieder geval al even helemaal uit het assortiment. Het bedrijf verwachtte toen niet dat het nodig zou zijn de hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument.

Ikea liet in oktober weten dat het erop rekent dat de problemen in de toeleveringsketen en de daarmee gepaard gaande tekorten in de voorraden nog zeker tot midden volgend jaar zullen aanhouden. Grootste uitdaging van het bedrijf is om goederen uit China verscheept te krijgen. Het bedrijf wilde de extra kosten voor onder andere het transport toen nog steeds niet doorberekenen aan klanten. Ikea ziet zich nu wel genoodzaakt de prijzen te verhogen omdat het ‘niet immuun is voor de macro-economische ontwikkelingen’, aldus de woordvoerder.

Bron: www.ad.nl, 31/12/2021