Dit zijn de top 25 bedrijven met de beste supply chain

Transportgigant annex logistiek adviseur Gartner stelt ieder jaar de zogeheten ‘Top 25 Supply Chains’ samen. In deze lijst staan de bedrijven die hun supply chain het beste voor elkaar hebben. Omzet van 11 miljard euro of meer

Omzet van 11 miljard euro of meer

Niet alle bedrijven zijn logischerwijs meegenomen. Enkel bedrijven met een jaaromzet van 11 miljard euro of meer komen in aanmerking. Daarnaast moeten de firma’s afkomstig zijn uit de sectoren manufactering, retail en/of distributie.
Luchtvaartmaatschappijen, spoorwegbedrijven, vrachtwagenbedrijven, pakketbezorgers, rederijen, bouwfirma’s, energiebedrijven, banken, olie- en gasbedrijven en instellingen uit de gezondheidszorg ontbreken in de Top 25 Supply Chains.

Beoordeling door experts

Welke bedrijven de beste supply chain hebben, wordt beoordeeld door analisten van Gartner en zogeheten ‘peer’-stemmers (professionals en experts in de supply chain). Zij kijken naar onder meer rendement op activa, voorraad- en omzetgroei en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Speciale vermelding Amazon en McDonald’s

De afgelopen jaren werd de Top 25 Supply Chains gedomineerd door bedrijven als Apple, Procter & Gamble, Amazon en McDonald’s. Daarom heeft Gartner dit keer besloten om deze uitschieters niet meer op te nemen in de reguliere lijst. Wel krijgen ze een speciale vermelding: ‘Supply Chain Masters’. Vorig jaar stond Unilever op één, maar Unilever is eveneens ‘gepromoveerd’ tot ‘Supply Chain Master’ en is daarom niet meer terug te vinden in de top-25.

25. BMW = BMW is een Duitse onderneming die auto’s en motorfietsen produceert. De onderneming is gevestigd in München. (Bedrijfsbeschrijvingen via Wikipedia).
24. AkzoNobel = AkzoNobel is een Nederlandse multinational met activiteiten op het gebied van verven en lakken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.
23. Adidas = Adidas is is een van oorsprong Duits sportkledingmerk uit Herzogenaurach.
22. BASF = BASF is het grootste multinationale chemieconcern. Het Duitse bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Ludwigshafen am Rhein.
21. Samsung Electronics = Samsung Electronics uit Zuid-Korea is een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld en maakt deel uit van de Samsung Group. Het is actief in meer dan 60 landen.
20. Coca-Cola = Coca-Cola is een merk cola. De suikerhoudende koolzuurhoudende frisdrank wordt verhandeld door The Coca-Cola Company.
19. Home Depot = The Home Depot is een Amerikaanse keten van bouwmarkten.
18. Novo Nordisk = Novo Nordisk is een Deense producent van farmaceutische producten. Novo Nordisk produceert vooral medicijnen op het gebied van diabetesmanagement, hemostasemanagement, groeihormoontherapie en hormoonvervangingstherapie.
17. 3M = 3M, voorheen bekend als de Minnesota Mining and Manufacturing Company, is een wereldwijd opererend technologieconcern uit de Verenigde Staten.
16. H&M = Hennes & Mauritz (H&M) is een Zweedse modeketen met in 2016 meer dan 4351 filialen in 64 verschillende landen en circa 161.000 medewerkers.
15. L’Oréal = De L’Oréal Groep is een Frans bedrijf dat actief is in cosmetica en schoonheidsverzorging. De nadruk ligt op haarkleur, huidverzorging, zonbescherming, make-up, parfums, eau de toilette en haarverzorging.
14. Walmart = Walmart is een Amerikaanse supermarktketen. In 2010 was het de grootste particuliere werkgever; ook is het het grootste detailhandelsconcern ter wereld.
13. Alibaba = Alibaba Group is een Chinees particulier concern. De groep bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder b-to-b-webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data.
12. Diageo = Diageo is een multinational op het gebied van bier en gedestilleerde dranken, met een hoofdkantoor in Londen.
11. Schneider Electric = Schneider Electric is een Franse multinational. De groep is uitgegroeid tot wereldleider van energiebeheerssystemen.
10. Nike = Nike is een Amerikaans fabrikant van sportschoenen, sportkleding, sportuitrustingen en accessoires. Nike verkoopt zijn producten onder andere onder de merknamen Air Jordan, Nike Air Max, Nike Golf en Team Starter.
9. Starbucks = Starbucks is een internationale keten van koffiehuizen uit de Verenigde Staten. Het logo van Starbucks is een gestileerde weergave van een sirene.
8. Johnson & Johnson = Johnson & Johnson is een wereldwijd Amerikaans bedrijf dat actief is in de farmaceutische industrie, medische- en consumenten producten.
7. HP = Hewlett-Packard (algemeen bekend als HP) is een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven en telde in 2014 zo’n 300.000 medewerkers.
6. Intel = Intel is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van chips, moederborden, software en andere componenten van computers en computernetwerken.
5. Cisco Systems = Cisco is een bedrijf dat gespecialiseerd was in routers. Tegenwoordig produceert en verkoopt Cisco een grote variëteit aan netwerkapparatuur voor grote bedrijven en telecombedrijven.
4. PepsiCo = PepsiCo is een multinational op het gebied van voedingsmiddelen en dranken uit de Verenigde Staten. Het bedrijf produceert en verkoopt een grote verscheidenheid aan koolzuurdranken en dranken zonder koolzuur. Verder maakt het bedrijf zoutjes, zoetwaren en graansnacks.
3. Nestlé = Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld. Het hoofdkantoor staat in Vevey, Zwitserland.
2. Inditex = Inditex is een Spaanse modegigant en die is gevestigd in A Coruña, Galicië. Het is het grootste modeconcern ter wereld in termen van omzet.

De winnaar:

  1. Colgate-Palmolive = Colgate-Palmolive is een Amerikaanse multinational. Het bedrijf voert merkproducten op het gebied van mondverzorging, persoonlijke verzorging en huishoudelijke verzorging en is verder actief met diervoeding. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Weesp onder de naam Colgate-Palmolive Nederland bv. In Nederland worden producten als tandpasta, mondwater, tandenborstels, shampoo, handzeep, douchegel en allesreiniger op de markt gebracht
Bron: Warehousetotaal.nl – Gij Freriks – 09/10/20