1 Studententeam en 1 professioneel team zijn winnaars van onze 2nd Logistics Hackathon

Bron: OTM - Chantal Smet - 29/11/19
Op woensdag 27 november, gaven we het startshot voor de tweede editie van onze “Unique Logistics Hackathon”. ‘We’ zijn OTM en onze startup partner, Lanark.
De teams hadden 24u, van woensdag 16u tot donderdag 16u om één van de 6 challenges uit te werken. De winnaars van elke challenge kregen dan de kans om hun oplossing te pitchen op de gala-avond, waar het talrijke publiek een winnaar aanduidde voor zowel de verlader- als dienstverlenerchallenges.

Uiteindelijk waren er 28 internationale teams ingeschreven, ongeveer voor driekwart gevormd door studenten en een kwart professionelen. De studenten kwamen van scholen en universiteiten over heel Vlaanderen en Brussel, met een interessante mix van bachelor en masterstudenten. Dat het jonge geweld er zin in had was al van bij het begin duidelijk: alhoewel de deuren volgens plan pas om 15u opengingen, stonden er om 14u15 al teams klaar om zeker de case van hun keuze te kunnen bemachtigen. De teams waren mooi verdeeld over de challenges met telkens 4 of 5 teams per challenge.
Deze challenges zijn voorgesteld door de 6 partners van deze hackathon: 3 verladers – Spadel, Jan De Nul en Soudal en 3 dienstverleners – DP World, ODTH en Timocom. Naar de ‘denkers’ toe was duidelijk gemaakt dat onze partners zoeken naar praktische concepten, waarbij multidisciplinaire teams met een gezonde kennis van logistiek en creatieve aanpak een beentje voor hebben. Dit was overduidelijk het geval bij de winnende cases dit jaar. De twee winnaars zijn H2GO en Timo. De winnende cases spraken boekdelen. H2GO en TIMO waren de winnende concepten.

H2GO
Het winnend team bij Spadel, ‘Handelsingenieur’, studenten van de Universiteit Antwerpen, hadden het uniek idee om de bronwaters van Spadel voortaan rechtstreeks te beleveren aan de eindconsument via het “H2GO” platform. Dit platform geeft de consument de mogelijkheid om gepersonaliseerde herbruikbare flessen te creëren, tot en met een uniek assortiment doppen. Een QR-code op de fles maakt de link met het platform compleet zodat alle persoonlijke voorkeuren van de dorstige eindgebruiker bijgehouden worden: smaak, temperatuur, hoeveelheid bubbels, ... Het platform zorgt voor waterdistributie zowel in huis als in publieke plaatsen. Een bijhorende app en uitbreiding naar wearables maakt de beleving compleet. De logistieke oplossing om dit platform te ondersteunen werd ook uitgewerkt. Het volledig opentrekken van een in eerste instantie puur logistieke challenge naar een volledig platform en beleving, knap verpakt met bijhorende branding en dat allemaal op 24 uur. Kortom, een welverdiende winnaar in de verladerscategorie.

TIMO
De winnaar bij de dienstverlerens was het denkersteam “H.Essers and 1 friend” die eerder door Timocom genomineerd waren als beste team bij hun challenge. Hun oplossing, ‘TIMO’, een smart bot, helpt de communicatieuitdagingen en – barrières overwinnen die dagdagelijks voorkomen in het transportproces, meer bepaald met de vrachtwagenchauffeur. TIMO is de ‘spider in the web’ die contact houdt met de transportplanners en hun systemen enerzijds, maar ook weet hoe er best contact onderhouden wordt met de chauffeur: de voorkeur voor een app of sms, de taal, ... Zo kan TIMO een ‘contact’ zijn in de WhatsApp-lijst van de chauffeur en kan hij zo vlot updates over de transportopdracht communiceren. Een leuk gebrachte oplossing die inderdaad wel eens het verschil zou kunnen maken.
Aftermovie

Wat het probleem ook is, een hackathon kan een schitterend wapen zijn om toe te voegen aan het arsenaal aan hulpmiddelen van de directie, ter aanvulling op oude favorieten zoals brainstorms etc. Dat komt omdat de ideeën en vernieuwende alternatieven niet door internen worden bedacht, maar door externe denkers die er met een nieuwe verfrissende blik tegenaan kijken en dat maakt ze zo aantrekkelijk. Geen fluffy presentaties of vage concepten, maar 24uur intensief experimenteren met nieuwe technologieën, eventueel een beetje IT en spannende concepten om dan uit te pakken met schitterende resultaten, uiteraard houden we jullie op de hoogte van alle verdere vorderingen.

The aftermovie van onze tweede hackathon kan u hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=0UouXVAvN7U&feature=youtu.be